De waardeverandering van voedsel en drank

Je gelooft het in eerste instantie niet, of ten minste, je staat er niet dagelijks bij stil, maar door de jaren heen kunnen gerechten van waarde veranderen. Net als de rentestand van je bank of de waarde van goud. Voedsel dat vroeger hoog in aanzien stond, zoals zalm, is vandaag de dag zo’n beetje standaard geworden, en ander voedsel stijgt vanaf het niveau “armeluis voedsel” tot de middenstand van Jan met de Pet of zelfs tot de grootste hoogte zoals bijvoorbeeld met de bouillabaisse is gebeurd.

Neem nu de ribbetjes. Als het varken geslacht en uitgebeend was, werden de courante delen verkocht. Met de minder courante (populaire) delen bleven de mensen die niet zoveel geld hadden zitten. En als je echt heel arm was, dan kookte je de varkenskop en peuterde je daar het vlees van af om er uiteindelijk zure zult (hoofdkaas) van te maken. Of je kookte de ribbetjes van het varken en peuterde daar het vlees tussenuit. Voedzaam en je had meteen lekkere soep. De zure zult is, terecht, nooit in achting gestegen; het is echt niet lekker! Maar de ribbetjes kwamen eind jaren ‘80 op sommige menukaarten te staan als “spare ribs”. Lekker gekruid en gemarineerd, supermals na koken en grillen. Sinds de jaren ‘90 staat het bij veel middenklasse restaurants op de kaart en anno 2020 kunnen we wel spreken van een klassieker. De echte culinaire top hebben de ribbetjes hiermee (nog) niet gehaald, al heb ik wel eens een gerechtje van een sterrenchef op met zogenaamde boneless ribs. Die had niet voor niets een ster gekregen van Michelin, zal ik maar zeggen. Echt enorm lekker!

Nog een voorbeeld. De waardering van bier, de drank van de Gewone Man, is sterk aan evolutie onderhevig. Het wordt, ook sinds de jaren ‘80 en ‘90, ook in de hogere sociale kringen gewaardeerd en op dit moment zet dat proces door, ten koste van de reputatie van wijn. Wijn is dus aan devaluatie onderhevig. De koningin van de dranken zit zeker nog stevig op haar troon, maar de troonopvolger staat aan de stoelpoten te zagen. Kenners geven in het openbaar toe dat het smaakpalet van bier vele malen groter is dan dat van wijn. Het zal nog lang duren, maar het proces dat in gang is gezet is onomkeerbaar. Bier in combinatie met gerechten zul je steeds vaker gaan zien en dat zal ten koste gaan van de roem van wijn. Is dat erg? Welnee! Bier is een fantastisch product, met tot wel 4 keer meer culinaire mogelijkheden dan wijn. En laten we eerlijk zijn, er wordt teveel matige wijn gemaakt. Onder de 7 euro is in de supermarkt niet veel lekkers meer te vinden, terwijl je voor dat bedrag 6 flesjes prachtige bieren vol smaak kunt kopen.

Zo zie je maar weer. Door verandering van sociale of maatschappelijke aard kan door de jaren heen de waardering van voedsel, gerecht of drank, veranderen. Het zal mij niet verbazen als we na de vliegschaamte en doosschaamte in de toekomst “biefstukschaamte” gaan krijgen. Evaluatie en devaluatie van voedsel. Wie had dat ooit gedacht?

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search