De Peruviaanse aardappel

In de wereld zijn er ongeveer 5000 verschillende aardappel soorten. Hiervan komen er meer dan 3.000 uit Peru. Het is bekend dat de Inca’s al 8.000 jaar geleden aardappels verbouwde en consumeerde. De aardappel bevat veel koolhydraten, zetmeel en daarnaast is het mogelijk om onze bekende pieper tot 4.000 meter hoog te verbouwen, ideaal dus voor Peruviaanse landschappen die hoge bergtoppen kennen.

Peru is een zeer veelzijdig land, ik heb zelf het geluk gehad dit afgelopen jaar te ontdekken. Het Andes gebergte loopt door verschillende Zuid-Amerikaanse landen waaronder Peru. Maar dit land kent ook een gigantische kustlijn van duizenden kilometers, oases, woestijnen en een tropisch klimaat in het noorden maar goed terug naar de aardappel. Deze zeer diverse en uitlopende klimaten brengen verschillende landschappen en dus ook diverse ondergronden met zich mee dit zorgt ervoor dat de diversiteit aan aardappels gigantisch is. De smaak van aardappels en andere unieke producten uit Peru is niet te vergelijken met de producten die wij in de supermarkt vinden. De aardappels zijn ongelooflijk vol van smaak, kleurrijk en voor uiteenlopende bereidingen bruikbaar. In Nederland vind je sporadisch de Peruviaanse aardappel op de kaart. Gek, want welke van de 3000 soorten krijg je dan voorgeschoteld? Mijn ervaring leert dat dit vaak de truffelaardappel of een andere fel gekleurde aardappel betreft, maar welke soort dit precies is blijft bijzonder lastig te achterhalen.

Overigens geldt de Peruviaanse veelzijdigheid niet alleen voor aardappels maar bijvoorbeeld ook voor mais. Mais lijkt saai maar in de volgende blog zal je leren hoe divers dit voedingsmiddel is.

Ben jij een echte Hollandse aardappeleter of houd je ervan om eens te kokkerellen met een unieke aardappelsoort meld je dan aan voor een van onze leerzame kookworkshops. Je kunt je via de website aanmelden of mailen naar Tjerk@wecanwork.nl

 

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search